Vi använder cookies Läs mer
Iggesunds Folkets Hus | Centralgatan 3, 825 30 Iggesund | Tel: 0650 - 221 05 |

Fax: 0650 - 218 95 |
Programinfo: 0650 - 200 87 | post@folkan.com | Besök vår Facebook!

PROGRAM BIO KONTRAST

Bio Kontrast är öppna visningar på torsdagar kl. 19. Entrépris 60:- 

Dansaren

Torsdag 23 februari, 19.00
 

Marie-Louise växer upp i fattigdom och ser sin pappa mördas av rivaliserande guldgrävare. Utan ett öre på fickan söker hon sig till New York där motgångarna fortsätter. Men så uppenbarar sig plötsligt en chans att få visa upp sin sanna passion för omvärlden - dansen. Några år senare bär hon namnet Loïe Fuller, har revolutionerat dansvärlden och är Paris största stjärna med sina storslagna dansföreställningar och magiska ljusshower. Inget tycks kunna stoppa hennes framgångar, inte förrän en ny dansare dyker upp på scenen - en ung kvinna vid namn Isadora Duncan... Dansaren är filmen om Loïe Fuller - uppfinnare, innovatör, dansare och ikon.

I rollerna:
Soko, Lily-Rose Depp, Gaspard Ulliel, Mélanie Thierry, Amanda Plummer m fl

Regi - Stéphanie Di Giusto
Speltid - 1 tim 48 min
Genre - Drama
Åldersgräns - Från 11 år
Originaltitel - La danseuse

Manchester by the Sea

Torsdag 2 mars, 19.00
 

Livet för en vaktmästare från Boston förändras för alltid då han återvänder till sin hemstad för att ta hand om sin tonårige brorson. 

När hans äldre bror Joe (Kyle Chandler) går bort får Lee Chandler (Casey Affleck) veta att hans bror utsett honom till ende förmyndare för sin son (Lucas Hedges). Lee tar tjänstledigt och återvänder motvilligt till hemstaden Manchester-by-the-Sea för att ta hand om Patrick, en livlig 16-åring. Väl hemma påminns han om det förflutna som tvingade honom att bryta upp med sin fru (Michelle Williams) och det samhälle där han fötts och vuxit upp. Stärkta av det gemensamma minnet av mannen som höll deras familj samman, tvingas Lee och Patrick kämpa för att anpassa sig en värld utan honom.

I rollerna:
Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler, Liam McNeill m fl

Regi - Kenneth Lonergan
Speltid - 2 tim 17 min
Genre - Drama
Åldersgräns - Från 11 år
Originaltitel - Manchester by the Sea

Julieta

Torsdag 9 mars, 19.00
 

NOMINERAD TILL GULDPALMEN I CANNES 2016 SÅ ÄR PEDRO ALMODOVAR TILLBAKA I GAMMAL HÄRLIG STIL

Julieta bor i Madrid med sin dotter Antía. De båda lider i tystnad sedan Xoan, Julietas man och Antías pappa, har gått bort. Men ibland för inte sorg människor närmare varandra, utan längre isär. När Antía fyller arton år lämnar hon sin mamma, utan någon förklaring. Julieta söker efter henne på alla sätt hon kan, men inser snart hur lite hon faktiskt vet om sin dotter. JULIETA berättar historien om en mors kamp mot ovissheten. Men också om öde, om skuld och vad det komplexa men ofattbart mystiska är som kan få oss att överge de personer vi älskar, radera dem från våra liv som om de inte betydde något, som om de aldrig existerat. - Efter lite udda filmiska utsvävningar i "Kära passagerare" och "The Skin I Live In" är Pedro Almodovar tillbaka på säker mark i sin 20:e långfilm, där han går tillbaka till känslan och tematiken i hyllade kvinnoporträtt som "Allt om min mamma" och "Tala med henne". Emma Suarez och Adriana Ugarta delar på titelrollen som den äldre och yngre upplagan av Julieta, vars liv kartläggs från 1985 fram till i dag. I rollistan finner vi också Rossy de Palma som är gammal bekant i Almodovar-sammanhang, och så även fotografen Jean-Claude Larrieu och kompositören Alberto Iglesias.

I rollerna:
Emma Suarez, Adriana Ugarte, Rossy de Palma, Michelle Jenner, Inma Cuesta, Dario Grandinetti, Daniel Grao, Nathalie Poza

Regi - Pedro Almodóvar
Speltid - 1 tim 39 min
Genre - Drama
Åldersgräns - Från 11 år
Originaltitel - Julieta

The Lobster

Torsdag 16 mars, 19.00
 

David har precis blivit dumpad av sin fru, han lever i ett samhälle där singlar har 45 dagar på sig att hitta äkta kärlek, annars förvandlas de till ett djur, som man själv fått välja och blir utsläppta i skogen. David tar in på ett mystiskt hotell medan han söker efter sin nya partner men efter flertalet misslyckade romantiska äventyr bestämmer han sig för ett vågat försök att fly denna här dystopiska värld. Han sluter upp med en grupp revolutionärer som kallar sig The Loners, en grupp människor som förkastar romantik. Men väl där ute träffar David en gåtfull främling som väcker oväntade och starka känslor inom honom.

En mycket fantasifull svart komedi av regissören Yorgos Lanthimos (Dogtooth) med Colin Farrell och Rachel Weisz.

I rollerna:
Colin Farrell, Rachel Weisz, John C. Reilly, Léa Seyodoux m fl

Regi - Yorgos Lanthimos
Speltid - 1 tim 59 min
Genre - Drama
Åldersgräns - Från 15 år
Originaltitel - The Lobster

Behemoth

Torsdag 23 mars, 19.00
 

DE LEVER I EN VERKLIG SKÄRSELD, MEN PARADISET DRÖJER

Gräsmarkernas skönhet kommer snart täckas av damm. Herdarna har inget annat val än att lämna ängarna som krymper av aska och oljud. Järnmalmsgruvorna är upplysta hela nätterna eftersom arbetarna som borrar måste hålla sig vakna. Andra är upptagna med att fylla ändlösa rader av lastbilar med kol. Iklädda en mask av sot blir de spöklika varelser. De för en kamp, mot maskinerna och mot sig själva. Efter att ha andats koldamm i decennier är döden precis runt hörnet.

Den prisbelönade kinesiske regissören ZHAO LIANG (Petition, Crime an Punishment) har gjort en ny vågad dokumentär som fokuserar på social orättvisa. Behemoth är en resa till helvetet på jorden, till kolgruvorna i de mongoliska prärielandskapen och om arbetarnas och naturens fruktansvärda villkor. Zhao Liang låter bilderna och ljudlandskapen tala för sig själva i denna konstnärliga dokumentär inspirerad av Dantes ”Den gudomliga komedin”.

Regi - Liang Zhao
Speltid - 1 tim 35 min
Genre - Dokumentär
Åldersgräns - Från 15 år
Originaltitel - Bei xi mo shou

Sameblod

Torsdag 30 mars, 19.00
 

Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster och ska snart ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt och skolans kadaverdiciplin och kolttvång. Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig för att lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala – men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde. I rollerna ser vi: Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok, Maj Doris Rimpi, Julius Fleischanderl, Olle Sarri, Hanna Alström, Malin Crépin, Andreas Kundler, Ylva Gustafsson Skriven och regisserad av Amanda Kernell.

I rollerna:
Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok, Maj Doris Rimpi, Olle Sarri, Hanna Alström, Malin Crépin

Regi - Amanda Kernell
Speltid - 1 tim 50 min
Genre - Drama
Åldersgräns - Från 11 år
Originaltitel - Sameblod

Paulina

Torsdag 6 april, 19.00
 

Paulina väljer mot sin fars vilja att ge upp en lovande advokatkarriär i Buenos Aires för ett jobb som lärare i en isolerad och fattig landsortshåla. Hon vill göra skillnad i människors liv, i motsats till pappan och hans meningslösa arbete som domare. Men en sen kväll blir Paulina brutalt överfallen och våldtagen av en grupp unga män. Trots omgivningens protester återvänder hon så snabbt hon kan till skolan, men det är svårt att nu inte se annorlunda på de unga männen framför henne i klassrummet. En kraftfull film om ideal och verklighet som vann stora priset i Kritikerveckan och FIPRESCI-priset på Cannes Film Festival 2015.

I rollerna:
Dolores Fonzi, Oscar Martínez, Esteban Lamothe

Regi - Santiago Mitre
Speltid - 1 tim 43 min
Genre - Drama
Åldersgräns - Ej angivet
Originaltitel - La patota

The Handmaiden

Torsdag 20 april, 19.00
 

Med uppsåt att lura Lady Hideko på hennes förmögenhet lyckas unga Sookee få anställning hos henne som kammarjungfru. Men oväntade känslor uppstår mellan dem, samtidigt som mannen bakom komplotten visar sig ha helt andra planer för Sookee. 
Alla lurar alla i Sydkoreanske mästerregissören Park Chan-wooks queera thriller noir, baserad på Sarah Waters "Fingersmith". The Handmaiden tävlade i Cannes om både Guldpalmen och Queerpalmen, och är Park Chan-wooks efterlängtade återkomst till hemlandet. En psykologisk thriller om passion, svek och hämnd.

I rollerna:
Min-Hee Kim, Jung-Woo Ha, Jin-Woong Jo m fl

Regi - Park Chan-Wook
Speltid - 2 tim 24 min
Genre - Thriller, Drama
Åldersgräns - Från 15 år
Originaltitel - Ah-ga-ssi

Dagen efter denna

Torsdag 27 april, 19.00
 

Filosofiläraren Nathalie (Isabelle Huppert) lever ett lugnt och stabilt liv i Paris, med två vuxna barn och gift sedan 25 år. När hennes man en dag lämnar henne för en annan kvinna, och hennes sjuka mamma blir allt sämre, tar sig hennes liv en kraftig vändning. Kan den ofrivilliga ensamheten omvandlas till en ny trygghet när Nathalie söker sig till en ung före detta elev för att leva ut sin idealistiska ungdoms drömmar? Mia Hansen-Løve vann med filmen 2016 års Silverbjörn för bästa regi vid filmfestivalen i Berlin.

I rollerna:
Isabelle Huppert, André Marcon, Roman Kolinka m fl

Regi - Mia Hansen-Løve
Speltid - 1 tim 40 min
Genre - Drama
Åldersgräns - Från 15 år
Originaltitel - L'avenir

 

 
Gå till Mobilversion