Arthousedagen
Den 12 november är det dags för European Arthouse Cinema Day där biografer runt om i Europa lyfter fram den europeiska kvalitetsfilmen. Dagen till ära blir det bland annat mingel och förhandsvisning av Magnus Gerttens "Somliga går med trasiga skor". Men vi firar även att Emil fyller 60 år i år och vi vill även lyfta fram en hyllad lokal dokumentärfilm med "Långt ifrån - Vadå?".
Varmt välkommen!
Emil i Lönneberga
Emil i Lönneberga fyller 60 år i år och vi vill därför fira detta med att visa första filmen om den lille gossen! Nyrestaurerad!
Emil i Lönneberga bor på gården Katthult i Lönneberga socken i Småland tillsammans med pappa, mamma, syster Ida och tjänstefolk. Tiden är omkring sekelskiftet. Emil är en företagsam ung man. Han orsakar fler busstreck än det finns dagar på året.
I rollerna:
Maud Hansson, Jan Ohlsson, Lena Wisborg, Allan Edwall, Emy Storm, Robert Gustafsson
Regi - Olle Hellbom
Speltid - 1 tim 35 min
Genre - Barnfilm, Familjefilm
Åldersgräns - Barntillåten
Originaltitel - Emil i Lönneberga
Pris - 100 kronor
Långt ifrån - Vadå?
Långfilmsversionen (90 min.) av "Långt ifrån - Vadå?" har fyllt Svea bios stora salong i Delsbo ett flertal gånger och den har visats i tre veckor på biograf Zita i Stockholm och även på bion i Ljusdal.
Filmen ger Stockholmsperspektiv på en norrländsk bygd som heter Bobygden, där svensk lag tidigare inte ansågs gälla och som i dag är ett välfungerande samhälle man inte flyttar ifrån utan till och där egensinnighet och kreativitet fortfarande lever kvar. Öden, engagemang och möten vävs samman till en personlig berättelse med både ljus, mörker – och humor.
Bobygden i Hälsingland rymmer ett stort mått personligt engagemang. Den kommunala skolan till exempel, som ansågs olönsam och skulle läggas ner, räddades av ett antal eldsjälar och är nu en växande friskola, som drivs av en ideell stiftelse. Delvis tack vare skolan kan ungdomar hitta arbete, bilda familj och bo kvar i bygden.
Tidigare fanns en skylt i början av Bobygdsvägen med texten: ”HÄR UPPHÖR SVEA RIKES LAG!” Även om den mest var på skoj, så återspeglas gångna tiders integritet – men även kriminalitet i den. Den mest beryktade lagbrytaren var ”Kniven” som började sin karriär som polis och slutade som dödsdömd dubbelmördare. Hans släktingar Göök-Bengt och Teresia berättar om hans dramatiska liv.
På 1970-talet, när den gröna vågen drog fram över Sverige, sköljdes flera ”grönavågare” upp i Bobygden, efter att ha tillbringat en tid på det legendariska kollektivet Ljusbacken. Några av dem - liksom deras barn - bor kvar.
Jag är själv född och uppvuxen i centrala Stockholm och minns när jag för första gången for till Norrland med tåg. Jag minns skogarna och de enstaka husen som svischade förbi och hur jag i mitt stilla sinne undrade: Hur sjutton kan man bo här? Så långt ifrån! Vad gör man?
Nu bor jag sedan 22 år själv här I Bobygden och minnena från tågresan inspirerade mig till att göra den här filmen.
Regi - Erik Strömdahl
Speltid - 57 min
Genre - Dokumentär
Åldersgräns - Barntillåten
Originaltitel - Långt ifrån - Vadå?
Pris - 100 kronor
Somliga går med
trasiga skor
Här får ni en exklusiv förhandsvisning av nya dokumentären om Cornelis Vreeswijk som har biopremiär 17 november.
En film om Cornelis Vreeswijk Snart fyrtio år efter sin död är Cornelis Vreeswijk fortfarande en av svensk musiks största ikoner. Den fattige invandrarkillen från Holland blev folkkär när han moderniserade den svenska visan i mitten på 60-talet. Samtidigt kämpade han hela sitt liv med missbruksproblem och ett stormigt privatliv som ofta hamnade på löpsedlarna. Med hjälp av nyupptäckt arkivmaterial tecknar denna dokumentär ett nära porträtt av en artist som in i det sista ville ge röst åt samhällets svaga och trasiga. Kanske för att han, trots sina framgångar, alltid var en av dem.
I rollerna:
Regi - Magnus Gertten
Speltid - 1 tim 45 min
Genre - Dokumentär
Åldersgräns - Ej angivet
Originaltitel - Somliga går med trasiga skor
Pris - 100 kronor