top of page

sön 12 nov.

|

Iggesund

Långt ifrån - Vadå?

Filmen ger Stockholmsperspektiv på en norrländsk bygd som heter Bobygden, där svensk lag tidigare inte ansågs gälla och som i dag är ett välfungerande samhälle man inte flyttar ifrån utan till och där egensinnighet och kreativitet fortfarande lever kvar. Öden, engagemang och möten vävs samman...

Anmälan är stängd
Se andra evenemang
Långt ifrån - Vadå?
Långt ifrån - Vadå?

Tid & Plats

12 nov. 2023 17:00 – 19:00

Iggesund, Folkets Hus, Centralgatan 3, 825 30 Iggesund, Sverige

Evenemangsinformation

LÅNGT IFRÅN - VADÅ?

Långfilmsversionen (90 min.) av "Långt ifrån - Vadå?" har fyllt Svea bios stora salong i Delsbo ett flertal gånger och den har visats i tre veckor på biograf Zita i Stockholm och även på bion i Ljusdal.

 

Filmen ger Stockholmsperspektiv på en norrländsk bygd som heter Bobygden, där svensk lag tidigare inte ansågs gälla och som i dag är ett välfungerande samhälle man inte flyttar ifrån utan till och där egensinnighet och kreativitet fortfarande lever kvar. Öden, engagemang och möten vävs samman till en personlig berättelse med både ljus, mörker – och humor.

 

Bobygden i Hälsingland rymmer ett stort mått personligt engagemang. Den kommunala skolan till exempel, som ansågs olönsam och skulle läggas ner, räddades av ett antal eldsjälar och är nu en växande friskola, som drivs av en ideell stiftelse. Delvis tack vare skolan kan ungdomar hitta arbete, bilda familj och bo kvar i bygden. 

Tidigare fanns en skylt i början av Bobygdsvägen med texten: ”HÄR UPPHÖR SVEA RIKES LAG!” Även om den mest var på skoj, så återspeglas gångna tiders integritet – men även kriminalitet i den. Den mest beryktade lagbrytaren var ”Kniven” som började sin karriär som polis och slutade som dödsdömd dubbelmördare. Hans släktingar Göök-Bengt och Teresia berättar om hans dramatiska liv. 

 

På 1970-talet, när den gröna vågen drog fram över Sverige, sköljdes flera ”grönavågare” upp i Bobygden, efter att ha tillbringat en tid på det legendariska kollektivet Ljusbacken. Några av dem - liksom deras barn - bor kvar.

 

Jag är själv född och uppvuxen i centrala Stockholm och minns när jag för första gången for till Norrland med tåg. Jag minns skogarna och de enstaka husen som svischade förbi och hur jag i mitt stilla sinne undrade: Hur sjutton kan man bo här? Så långt ifrån! Vad gör man?

Nu bor jag sedan 22 år själv här I Bobygden och minnena från tågresan inspirerade mig till att göra den här filmen.

Regi - Erik Strömdahl

Speltid - 57 min

Genre - Dokumentär

Åldersgräns - Barntillåten

Originaltitel - Långt ifrån - Vadå?

Pris - 100 kronor

Trailer

Dela

bottom of page