top of page

ons 01 nov.

|

Iggesund

Pushing - Från Rättvik till Kalifornien

Under ett sommarläger i Sverige 1984 uppfinner skateboardproffset Mike McGill världens då svåraste skateboardtrick - The McTwist. Det blir startskottet för en spektakulär ny era inom sporten. 40 år senare väcks det förflutna till liv. 10-åriga Hedda drömmer om landa det legendariska tricket.

Anmälan är stängd
Se andra evenemang
Pushing - Från Rättvik till Kalifornien
Pushing - Från Rättvik till Kalifornien

Tid & Plats

01 nov. 2023 17:00 – 18:25

Iggesund, Folkets Hus, Centralgatan 3, 825 30 Iggesund, Sverige

Evenemangsinformation

Under ett sommarläger i Sverige 1984 uppfinner skateboardproffset Mike McGill världens då svåraste skateboardtrick - The McTwist. Det blir startskottet för en spektakulär ny era inom sporten. 40 år senare väcks det förflutna till liv. 10-åriga Hedda drömmer om att en dag landa det legendariska tricket och hon tänker försöka på platsen där allting började, i Rättvik.

"Pushing - från Rättvik till Kalifornien" är en film om vänskap, mod och hur en gemensam passion kan göra det omöjliga möjligt.

I rollerna:

Hedda Hjertberg, Hans Puttis Jacobsson, Hunter Long, Mike McGill, Tony Hawk, Steve Caballero

Regi - Christopher Sanitate, Klas Hjertberg, Katja Uneborg, Robert Gustafsson

Speltid - 1 tim 22 min

Genre - Dokumentär

Åldersgräns - Barntillåten

Originaltitel - Pushing - Från Rättvik till Kalifornien 

Pris - 100 kronor

Om de medverkande:

Hedda Hjertberg – Skateboardåkare

Hedda är en svensk skateboardåkare född 2007 i Stockholm. Vid inspelningen av Pushing var hon 10 år och hade just börjat sin karriär som skateboardåkare. Nu är hon en av sportens stjärnskott, och Sveriges bästa kvinnliga åkare. Hon representerade Sverige i VM i Dubai 2023, och kommer att vara Sveriges kandidat till kvalen inför OS i Paris 2024.

Hans Puttis Jacobsson – Skateboardåkare

Puttis är en svensk skateboardåkare född 1965. På 80-talet tillhörde han världseliten och bland meriterna finns ett EM-guld och en plats i Guinness rekordbok. Puttis är än idag aktiv i sporten, som veteranåkare, coach och arrangör. På 70- och 80-talen deltog han i Eurocana Summercamp, och på 2010-talet var han initiativtagare till Eurocana Summercamp Reunion, med syfte att föra vidare sportens anda till en ny generation, med fokus på att lyfta unga tjejer inom skateboardåkning.

Hunter Long – Skateboardåkare

Hunter är en amerikansk skateboardåkare född i Honolulu, Hawaii, som har tävlat i X

Games och US Open och varit rankad topp 10 i världen. Hon har en examen i Business

Entrepreneurship från University of Hawaii. Hunters mål är att inspirera unga tjejer världen över att skejta och följa sina drömmar, på samma sätt som skejtandet gav henne själv ett sunt och kreativt utlopp när hon var ung.

Mike McGill – Skateboardåkare

Mike är en amerikansk skateboardåkare född 1964. Han är känd för att ha uppfunnit

tricket The McTwist i Sverige 1984. Tricket anses vara ett av skateboardhistoriens mest ikoniska och stilbildande. Han ingick, tillsammans med Tony Hawk, Lance Mountain och Steve Caballero, i teamet Bones Brigade som under 90-talet dominerade

skateboardvärlden både resultat- och popularitetsmässigt.

Om Eurocana Summercamp

I slutet av 70-talet uppstod en idé bland några fritänkande entusiaster att Dalarna borde bli ett centrum för actionsport. De startade världens första actionsportläger för unga: Eurocana Summercamp, med skateboardåkning, rullskridskoåkning, vattenskidåkning och vindsurfing. Några av USAs bästa skejtare (däribland Tony Hawk, Mike McGill, Steve Caballero och Lance Mountain) blev inbjudna att komma och coacha ungdomarna, vilket ledde till att skateboardåkningen genomgick en slags revolution under några heta somrar i Dalarna på 80-talet. Banbrytande nya tricks som utfördes mitt i luften uppfanns, däribland The McTwist. I Kalifornien, skateboardåkningens Mecca, började det ryktas om att något sensationellt höll på att ske, och allas blickar vändes mot Sverige. Under 2010-talet återfanns den ursprungliga rampen från 80-talet och en ny generation skateboardåkare bjöds in att delta i Eurocana Summercamp Reunion under några somrar, med extra fokus på att lyfta tjejerna i sporten.

Dela

bottom of page