top of page

Kortfilmsdagen

Den 21 december är årets kortaste dag. Det är också dagen då vi frossar i kortfilm av alla tänkbara sorter. För vuxna och för barn. Såväl på bio som i tv-soffan, vid bardisken och på nätet. Kortfilmsdagen arrangeras av Folkets Bio med stöd av Svenska Filminstitutet.
 

Konceptet Kortfilmsdagen startade i Frankrike 2011 och finns i dag i över 20 länder på norra halvklotet. I Sverige startade Kortfilmsdagen 2014 och växer för varje år.


KORTFILMSDAGEN 2023

I år slår vi nytt rekord med 68 arrangörer i 41 orter!

kortfilmsdagen-slide-folkan.jpg

Folkan tillsammans med Filmklubben visar ett exklusivt kortfilmspaket kurerat för barn och unga i åldrarna 10-13 år. Filmerna är gjorda av creme de la creme från den svenska kortfilmsscenen och tar upp frågor om vänskap, ensamhet, sexualitet, tillhörighet och kärlek.

Vi fortsätter sen dagen med ett nytt paket innehållande det bästa av svensk kortfilm från den nya kortfilmsscenen.

Vi avslutar kvällen med ett lokalt paket där vi visar kortfilmer från våra duktiga och prisade lokala förmågor från bland annat Filmstigen och Per Lindberg med vänner. HELA DAGEN ÄR DET GRATIS INTRÄDE!

Kortfilmspaketet 10-13 år
Längd: 65 min
16.00-17.10

ShowerBoys_foto_4096x2160_1.89.1-scaled.jpg

SHOWER BOYS

Regi: Christian Zetterberg
2021 / 9 min

Efter en hetsig innebandyträning går 12-åriga Viggo och Noel hem för att utmana varandra i manlighet och gränser. Ett abrupt slut på leken väcker frågor om hur en manlig vänskap får se ut.

KIKAREN

Regi: Malin Erixon
2022 / 9 min

Tioåriga Eden känner sig bortglömd av och osynlig för sina föräldrar, som ofta grälar eller är upptagna med annat. För att fly från bråket och ensamheten har Eden skapat en hemlig plats i trädgården, där hon brukar ligga på en filt och äta kakor. En dag händer något mycket egendomligt. Eden har konstruerat en kikare med hjälp av två tomma toalettpappersrullar som hon snart förstår är magisk.

Kikaren_01_huvudbild-scaled.jpg

SPOTT

SPOTT_2.jpg

Regi: Hannah Reinikainen
2022 / 14 min

Nellie och Jasse är 13 år och har alltid varit bästisar. Tillsammans har de skapat en slags fristad där de kan utforska världen hemifrån utan någon yttre press. Där kan dom utforska sin sexualitet och vuxenblivande men också fortfarande vara barn och leka. Men på sistone har Jasse börjat intressera sig för livet som tonåring och vill gärna att dom ska börja hänga nere vid skaterampen. Men Nellie är inte redo, hon vill stanna i deras trygga värld. Det börjar skava mellan bästisarna och en kväll eskalerar allt vilket sätter igång ett maktspel mellan bästisarna där det blir mer och mer tydligt att Jasse inte kommer att acceptera Nellie förens hon bevisat sig, ett slags mandomsprov för Nellie.

INIFRÅN AKVARIET

Regi: Lina Berger
2022 / 20 min

Billie och Aminas första möte slutar i slagsmål. Men två barn som flyr från oron hemma för innergårdarna i Kville är dömda att mötas igen. Det visar sig att Billie och Amina har mer gemensamt än de först kunde tro.

BILLIE_OCH_AMIE_STILLS_211114_08.jpg
Fiskar_har_inga_kanslor_bild-300x169-1.jpeg

FISKAR HAR INGA KÄNSLOR

Regi: Victor Lindgren
2015 / 11 min

10-åriga Matilda är kär i sin storebrors flickvän, Elin. När föräldrarna reser bort tar hon alla chanser hon får att vara nära och bara titta. Insikten att Elin inte tillhör henne blir både våldsam och smärtsam i denna film om känslomässigt och sexuellt uppvaknande men även om det starka band som finns mellan syskon.

Hösten 2023 (Nytt paket)
Längd: 77 min
18.00-19.20

Pressbild_1_GALATEA-scaled.jpg

GALATEA

Regi: Arvida & Hampus Byström
2023 / 8 min

En livlös kvinnokropp hittas inlindad i plast i skogen. Vem är hon och hur har hon hamnat där? Hampus och Arvida Byströms debutfilm är en suggestiv Nordic noir som ställer okonventionella frågor om kvinnans roll i den ensamme mannens sexuella drifter.

DORIS & BETTAN MARBELLA  MAYHEM

Regi: Ellen Ekman
2023 / 8 min

Doris och Bettan, ett till synes vanligt pensionärspar njuter av solen på en strand i Spanien. Topless, med cigg i mungipan, sippande på cocktails. Efter klagomål vill ägaren till hotellet bredvid köra bort damerna, men det kommer han snart ångra.

DBstill01-c-Nordisk-Film.jpg
ITOS-1.jpg

I THINK OF SILENCES WHEN I THINK OF YOU

Regi: Jonelle Twum
2023 / 9 min

I think of silences when I think of you är ett lyriskt porträtt av en kvinnas förlovning i Ghana och förestående i migration på slutet av 1990-talet. Filmen följer en kvinna som navigerar världen i relation till tystnad, med önskningar och drömmar om Europa som kuliss.

MADDEN

Regi: Malin Ingrid Johansson
2023 / 13 min

Madden är en berättelse om att förhålla sig till sin flock. Om plikt kontra längtan. Om höga klackskor i koskit och uppskrämda djurkroppar som dundrar fram över ett västgötskt landskap. Om en skog av höga trädstammar mellan vår huvudperson och världen utanför.

Vi lever i en tid där självförverkligande, individualism och valfrihet krockar hårt mot den tradition av arv och det kollektivet som livet på en gård kan innebära.

Actor-Irma_Hallberg_Photo-Stellan_Runge_1-scaled.jpg
Film_still_HoaA_chosen_15MB.jpg

HEART OF AN ASTRONAUT

Regi: Jennifer Rainsford
2023 / 14 min

En kort dokumentär som bjuder in dig på resan för en astronauts hjärta från jorden till rymden. Dess takt, dess faror och dess styrka berättas av astronautens läkare, flygkirurgen Brigitte Godard. Det är en romantisk resa av ett kardiovaskulärt system ut i rymden.

LEILA

Regi: Fariba Haidari
2023 / 25 min

Ett porträtt av en oförglömlig transsexuell lärare i Herat, Afghanistan, som lyser trots utsikten att talibanerna ska återvända.

Leila-3.jpg

Lokalt paket
Längd: 60 min
19.45-20.45

dream-machine_edit.jpg

DREAM MACHINE

Regi: Josef Hermansson Embring, Philip Sterner
2023 / 11 min

I början av det nya millenniet lider en man av svår sömnlöshet. Men under ännu en sömnlös natt dyker det upp ett erbjudande som helt enkelt verkar för bra för att vara sant.

BARA LITE LÄNGRE

Regi: Siggi Holm
2022 / 16 min

Ett badrumsskåp med mediciner som ingen längre behöver. En framdukad tallrik vid middagsbordet som ingen kommer att äta på. En nattlampa som ingen kommer ihåg att tända. Små saker i vardagen påminner om någon som inte längre finns. En pappa försöker hantera sorgen och hitta ett sätt att berätta för sin dotter att mamman har dött. Men han finner inga ord, istället får mamman ”sova” bara lite längre.

bara-lite-längre_foto-peter-mattsson.jpg

Minns Mig!

minns-mig_foto-anna-fabricius2.jpg

Regi: Elin Örneholm, Linnéa Duran, Aila Stefansdotter-Franck
2023 / 14 min

Isabelle har varit svårt sjuk i anorexi och tvingas möta de delar av sig själv som sjukdomen tagit. Hennes historia berättas genom dans, poesi och musik, med Söderhamnsskogarna som kuliss och karaktär. Det här är en glimt av det mörker och beroende anorexi är. Men också av det hopp som finns, kring att man kan ta sig ur sjukdomens grepp och bli den man en gång var.

DET REGNAR IDAG

Regi: Emmy Sand, Tine Forssman
2023 / 8 min

Hanna vaknar och det regnar. Igen. Och regnet verkar aldrig upphöra.

det_regnar_idag.jpg
scenskra-ck_foto-per-lindberg_edit.jpg

SCENSKRÄCK

Regi: Per Lindberg
2023 / 11 min

En regissör tillbringar dagen med att stötta och trösta de oroliga ungdomarna i den barnteatergrupp som hon leder, men när hon på kvällen blir ensam kvar på teatern tvingas hon utmana sina egna rädslor.

bottom of page